Boty s jablečnou nebo ananasovou slupkou? Už se to podařilo! Na trh se chystá nová generace ještě inovativnějších výrobků. Od oliv přes kávovou sedlinu, rýži nebo vaječné skořápky, výtažky z oliv nebo borovice až po mušle nebo rajčatový protlak - nová řada výrobků z projektu BioShoes4All se dokončuje a je připravena k uvedení na trh.
Na projektu BioShoes4All se podílí 70 partnerů, včetně 20 výzkumných a vývojových institucí a 50 podniků, a investice ve výši 62 milionů eur, která má být v rámci PRR dokončena do konce roku 2025. „Spojili jsme společnosti zastupující všechny části řetězce,“ zdůrazňuje Maria José Ferreira, „které se všechny orientují na radikální změnu, pokud jde o udržitelnost materiálů, chemikálií a výrobních procesů, jakož i obchodních modelů a konečných výrobků obuvi a koženého zboží.“
Podle koordinátorky projektu je „BioShoes4All největším projektem, který kdy portugalský obuvnický průmysl realizoval, a největší investicí do výzkumu, vývoje, inovací a kapacit uskutečněnou v krátkém období, kterou umožnil Program obnovy a rozvoje (PRR) a program EU Next Generation“.
Maria José Ferreira se domnívá, že „díky způsobu, jakým byl projekt organizován, má relevantní potenciál k transformaci portugalského obuvnického klastru s mezinárodním dopadem“. Bylo vyvinuto několik nových řešení, která by měla být uvedena na trh již v roce 2025.
Poukazuje na to, že „nové výrobky jsou vytvářeny a zdokonalovány na základě studií zaměřených na měření a snižování jejich ekologické a uhlíkové stopy“. V zásadě se jedná o „lehké, atraktivní výrobky, ale s několika různými materiály, aby se maximalizovala jejich agilní výroba a recyklace. Mezi materiály a výrobky patří vedlejší produkty lidské nebo živočišné potravy, jako je rýže, obiloviny, olivové pecky, kaštany, mušle, odřezky vinné révy a řasy, které se mimo jiné používají ke zpevnění nebo vytvoření nových materiálů, stélek, výztuh nebo podrážek. Zhodnocují odpad z národního zemědělsko-lesnického průmyslu, jako jsou výtažky z borovice, kávy nebo olivové kůry pro činění kůží. Recyklují odpad z výroby usní, komponentů a obuvi k výrobě nových usní, komponentů, včetně svršků, opatků, podrážek a obuvi“.
Kromě toho „nové výrobky z obuvi a koženého zboží mají vyšší trvanlivost, ale nižší ekologickou stopu podle evropské metody PEF“ a jsou také „opravitelné nebo recyklovatelné/opětovně použitelné“. Kromě toho jsou „výrobní procesy přepracovány a ekologicky šetrné, minimalizují spotřebu chemikálií, energie a výrobních odpadních vod a odpadů“.
Všechno je to o opětovném použití
Jednou z hlavních oblastí intervence v projektu BioShoes4All je recyklace. „Projekt zasahuje do všech materiálů potenciálně používaných v obuvi a podporuje vytváření nových látek nebo receptur pro výrobu usní, lepidel, pryže, polyuretanu nebo EVA a výrobních procesů se zaměřením na globální udržitelnost a uzavření výrobního cyklu,“ říká Maria José Ferreira.
„Mottem je být inovativní, vstřícný, efektivní a ‚bezodpadový‘. Z tohoto důvodu bude nová generace usní, stélek a podešví až ze 100 % organická, recyklovaná nebo recyklovatelná a bude mít mimo jiné vynikající pružnost, odolnost proti opotřebení a protiskluzové vlastnosti.“
Kromě toho se bude investovat do nejmodernějších technologií na výrobu ekologických nátěrů, bioplastů nebo biokaučuku a biokomponentů. „Projekt přispívá k zavedení prvních systémů pro výrobu komponentů a obuvi z expandovaných a recyklovatelných termoplastů v Evropě,“ uzavřela.
Zdroj: www.worldfootwear.com
Zdroj a obrázky: portugueseshoes.pt